NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

Nenasycené mastné kyseliny – definice

Nenasycené mastné kyseliny, které označujeme také jako omega-3, PUFA omega-3 či event.MUFA představují podskupinu mastných kyselin, jejichž společným rysem je nenasycená dvojná vazba mezi atomy uhlíku. Tím se liší od nasycených mastných kyselin, které obsahují vazbu jednoduchou.

Mezi významné nenasycené mastné kyseliny se řadí zejména kyselina linolová, linolenová a kyselina arachidonová. Jedná se o esenciální kyseliny, které si lidský organismus nedokáže sám syntetizovat, musí být proto přijímány potravou. Oproti tomu jiné omega-3 mastné kyseliny, kyselinu olejovou a palmito-olejovou, dokáže naše tělo vytvářet.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou přírodní, pro tělo nepostradatelné látky velkého významu. Spolu s dalšími látkami se podílejí na struktuře a funkci buněčných membrán a nervové tkáně. Díky jejich zásobní funkci představují významný zdroj energie. Mají vliv na stah svalstva, srážení krve, bolest a zánět.

Rozdělení nenasycených mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny rozdělujeme jednak podle jejich nasycení a také dle délky samotného řetězce.

Dle délky uhlíkového řetězce rozlišujeme omega-3 s krátkým, středně dlouhým, dlouhým a také velmi dlouhým řetězcem.

Dle nasycenosti můžeme definovat mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA):


Využití nenasycených mastných kyselin

V obecném povědomí mají především omega-3 PUFA, tedy polynenasycené mastné kyseliny, pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Tento vliv je komplexní, působí na mnoha úrovních.

PUFA omega-3 ovlivňují chování krevních destiček a červených krvinek a snižují, snižují krevní srážlivost a tak mohou snižovat riziko trombotických příhod vedoucích k infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě.

EPA a DHA snižují tuky v krvi, zároveň stabilizují srdeční sval a snižují riziko arytmií (nepravidelného rytmu). Omega-3 obsažená v rybím oleji regeneruje vnitřní výstelku cév a snižuje rozsah poškození po infarktu. 

Mimo kardiovaskulární systém ovlivňují nenasycené mastné kyseliny i imunitní systém. Toto má význam jednak pro imunitu samou, na druhé straně dochází ke snížení imunitních reakcí na zánětlivé procesy při aterogenezi (kornatění tepen). PUFA omega-3, konkrétně EPA, prokazuje značný protizánětlivý účinek u nemocných, ale rovněž i u zdravých jedinců. Jejich podávání spolu se standardní léčbou lze doporučit u roztroušené sklerózy.

PUFA omega-3 ovlivňují také vývoj i onemocnění centrálního nervového systému. Podávání omega-3 kyselin může mít pozitivní efekt u pacientů s Alzheimerovou či stařeckou demencí.

Velký význam má užívání PUFA omega-3 v těhotenství. Omega-3 PUFA mají malý vliv na porodní váhu miminka (průměrně zvyšují hmotnost jen nepatrně), ale pomáhají udržet fyziologickou délku těhotenství. Jejich podávání j etedy zvláště vhodné tehdy, pokud hrozí předčasný porod. Navíc hrají EPA a DHA významnou úlohu v růstu a vývoji mozku a jejich příjem maminkou je důležitý nejen v těhotenství, ale i v období kojení, kdy je mateřské mléko výhradním zdrojem omega-3 mastných kyselin pro miminko. Příjem omega-3 mastných kyselin je z hlediska optimálního růstu, vývoje mozku a sítnice oka a z hlediska dlouhodobé minimalizace rizika chronických chorob jedním z nejdůležitějších aspektů kojenecké výživy. I v dětském věku dbáme na dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin potravou nebo doplňky stravy.

Též pacientům se zánětlivým onemocněním sítnice či věkem podmíněnou makulární degenerací se doporučuje zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin. 

Přípravky obsahující nenasycená mastné kyseliny

Z přirozených zdrojů se nenasycené mastné kyseliny PUFA omega-3 nachází v rybách, zejména v lososu, makrele, sledi, pstruhu. Obsahují je vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje, dále slunečnicová semena, pšeničné klíčky, sezam, vlašské ořechy, kukuřice a některé druhy margarínů.

Na trhu existuje obrovský výčet přípravků obsahujících nenasycené mastné kyseliny, které se liší množstvím a druhem obsažených mastných kyselin, jejich čistotou a technologickým procesem zpracování. EPA a DHA v kombinaci jsou bezpečné do dávky 5g, opatrnost je třeba pouze u pacientů užívajících léky na ředění krve. Přípravky lze užívat v tekuté formě či ve formě kapslí, pro děti i dospělé existují též ochucené formy, které mají minimální rybí zápach. Kromě mořských ryb se využívají též mastné kyseliny z pupalkového oleje či jiných rostlinných zdrojů. Pro těhotné a kojící bývají v kombinaci s dalšími vitamíny a minerály, zejména kyselinou listovou. 

Doporučuje se přípravky s obsahem rybího oleje užívat po jídle, aby se zabránilo možným nežádoucím účinkům - nevolnosti spojené s návratem rybí pachutě do úst či zápachu rybinu z úst.


PharmDr.Filip REICH, lékárník

Poradna on-line

www.DocSimon.cz

Téma bylo zpracováno bez nároku na úplnost.

Téma bylo zpracováno dle nejlepšího vědomí a svědomí autora na základě dostupných relevantních vědeckých informací.

Tuto poradnu on-line provozuje společnost ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, a.s.