PRŮJEM

Definice průjmu

Průjem není samostatná nemoc. Je to příznak poruchy zejména trávicího ústrojí (střev, žaludku, jater, slinivky). Průjmem označujeme 3 a více vodnatých, neformovaných stolic za den.

Kromě častých stolic se mohou objevit bolesti břicha, křeče, nevolnost, zvracení, pocit slabosti, zvýšená tělesná teplota, dehydratace (velké ztráty tekutin a tím i potřebných látek), u vleklých průjmů také úbytek na váze.

Důležitý je též vzhled stolice. Ten bývá rozdílný podle příčiny průjmu. Ve stolici se může objevit krev, hlen, hnis nebo nenatrávené zbytky jídla.

Klasifikace – typy průjmu

Z praktického hlediska je důležité rozlišit:

a) akutní průjem - akutní průjem vzniká náhle, trvá většinou méně než 4 týdny, dělíme ho na infekční a neinfekční

  • infekční průjem - jeho příčinou je zánět způsobený bakteriemi (salmonela, shigela, některý patogenní kmen Escherichie coli, Campylobacter jejuni), viry (rotaviry, adenoviry) nebo parazity (cyclospora, Giardia lamblia). Má-li průjem několik členů rodiny najednou, je velmi pravděpodobné, že jej vyvolaly viry. Cestovatelský průjem je nejčastěji bakteriální, v našich podmínkách je průjem nejčastěji způsoben viry.
  • neinfekční průjem - způsobený dietní chybou, alergií, náhlou změnou stravovacích návyků, vypjatým psychickým stavem. Patří sem i cestovatelský průjem způsobený různými potravinami typickými pro danou zem, dále průjem vyvolaný nadměrnou konzumací vodnatých potravin (meloun), potravinovou alergií, požitím velkého množství tekutiny, alkoholu. Častou příčinou průjmu je také užívání některých druhů léků (např. antibiotika, antidepresiva, přípravky s obsahem železa, hořčík)

b) chronický (dlouhodobý) průjem - trvá delší dobu (více než 4 týdny), může mít rozdílné příčiny, nejčastější příčinnou je tzv. dráždivý tračník (poruchy vyprazdňování). Vyžaduje podrobnější vyšetření.

  • funkční - bez zřetelného onemocnění trávicího ústrojí, podmíněn spíše nervovými a psychickými vlivy – stres před zkouškou, vyšetřením u lékaře, před odjezdem na dovolenou apod.
  • s organickou příčinou - rakovina tlustého střeva a konečníku, divertikulitida (zánět výchlipky tlustého střeva), celiakie ("alergie" na lepek), střevní zánětlivé choroby – např. ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc, špatné vstřebávání živin z potravy – např. u chronického onemocnění slinivky břišní, stavy po závažnější operaci žaludku, střeva nebo žlučníku, omezení plochy střeva pro vstřebávání, např. operací (odnětí části střeva) nebo při zánětu, dlouhodobě probíhající střevní infekce (paraziti), hormonální změny – např. cukrovka, zvýšená činnost štítné žlázy, porucha činnosti nadledvinek (Addisonova choroba), některé léky, včetně antibiotik, léky obsahující hořčík, léky proti překyselení žaludku, léky upravující vysoký tlak, léky užívané při kloubních zánětech a projímadla, průjem doprovází také otravy rtutí či železem.

Prevence

Dbejte na správné hygienické návyky, důležité je řádné mytí rukou po použití toalety, před jídlem, po návratu z venku.

Při cestách do tropů a subtropů (Afrika, Jižní Amerika, jihovýchodní Asie, Střední východ) je vhodné užívat probiotika (posílí vlastní střevní mikroflóru). V těchto zemích není vhodné pít nepřevařenou, nebalenou vodu a pojídat tepelně neupravené potraviny, pozor také na led a na ovoce a zeleninu umytou v nebalené vodě! Infekce se přenáší zejména potravou a vodou. Platí pravidlo: Boil it, cook it, wash it, peel it or forget it - převař to, uvař to, omyj to, oloupej nebo to raději nejez a nepij. V češtině se pravidlo uvádí jako 6 O: obchod (pouze zakoupené v důvěryhodném obchodě, ne na ulici), originál, otevřít (kupovat balenou vodu, ...), oloupat (jíst ovoce a zeleninu, které si sami oloupeme), omýt (balenou nebo převařenou vodou) a ovařit.

Před jídlem je vhodné i v našich podmínkách potraviny (ovoce, zeleninu, houby) umýt. Naopak se nedoporučuje omývat maso, které budeme stejně tepelně upravovat - při omývání může dojít ke kontaminaci pracovního prostředí, dřezu.

Při přípravě jídel je nutné dodržovat určité zásady – maso porcujte jiným nožem na jiném prkénku než např. pečivo. Pokud při manipulaci se syrovým masem použijete utěrku, je nutné ji po vaření vyměnit, maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, při grilování dbejte na správné dopečení masa (salmonely hynou při 80°C), vejce jezte vařená, majonézu nepřipravujte vlastní, v létě se vyhýbejte rychlému občerstvení.

Terapie

U lehčího průjmu postačí samoléčba. Důležité je zavodnění organismu:

  • čaj – nejlépe černý nebo z bylin, které obsahují vyšší množství tříslovin - ty pomáhají zklidnit rozbouřenou peristaltiku a mají i antiseptický účinek (řepík, toten, nátržník, řebříček, listy borůvky, ostružiny, maliníku, jahodníku)
  • minerálka - k doplnění iontů a vody, neměla by být sycená a také nesmí obsahovat velké množství hořčíku, který působí projímavě
  • rehydratační roztoky- u malých dětí, starších a chronicky nemocných vždy volíme roztoky s definovaným složením, které lze zakoupit v lékárnách. Pro ostatní nemocné lze využít i roztok připravený v domácích podmínkách: 8 lžiček cukru, 1 lžičku soli, šťávu ze dvou pomerančů nebo grapefruitů (pro obsah draslíku) a k doplnění do 1 litru použít převařenou vodu; dospělí by měli vypít 250 – 500 ml a děti 125 – 250 ml tohoto roztoku během hodiny. Není vhodné doplňovat tekutiny a ionty nápoji pro sportovce, protože jsou hypertonické, obsahují mnoho cukrů a mohou průjem ještě zhoršit.

Je třeba upravit jídelníček, vhodné jsou netučné, nemastné, nesmažené potraviny, např. vařená mrkev, rýže, brambory, suché pečivo, suchary, banány, strouhaná jablka apod.

Léky používané proti průjmu 

Tuto skupinu léků nazýváme antidiarhoika. Při infekčním průjmu lékař v indikovaných případech předepisuje antibiotika, ale na méně závažné potíže jsou dostupné i volně prodejné léky.

Diosmektit – přírodní čištěný jíl, váže se s hlenem sliznice a zvyšuje jeho množství a kvalitu, zároveň váže toxické látky produkované infekčním původcem průjmu. Výhodou je, že nebarví stolici (lze rozpoznat krev či změnu barvy stolice). Vhodná pro všechny věkové kategorie, včetně malých dětí, kojících a těhotných žen. Je k dostání ve formě ochucených sáčků, které se rozmíchají ve vodě nebo v kašovité stravě, nově též v pytlíčcích, které se přímo nasypají do pusy.

Černé uhlí (aktivní uhlí, živočišné uhlí, medicinální uhlí) – absorbuje toxiny, střevní plyny, léčiva, vhodný zvláště na průjmy po nevhodném jídle. Děti jej mohou užívat od 3 let, pokud zvládnou polknout tablety či vypít rozdrcené tablety rozmíchané ve vodě. Běžná dávka u dospělého 2 - 5 tablet 3 - 4krát denně (nejlépe rozdrcené či rozkousané, tím se zvýší povrch tablet a jejich schopnost adsorbovat toxiny) s 2 hodinovým odstupem od ostatních léků! Uhlí na sebe naváže většinu molekul a jeho podání s ostatními léky tedy vede většinou k vyloučení léků z těla, aniž by se vstřebaly a působily (proto se používá jako téměř univerzální protijed). Černé uhlí mohou užívat i těhotné a kojící. Jeho malou nevýhodou je, že zbarvuje stolici a může tak znesnadnit mikroskopickou diagnózu infekčního průjmu či imitovat příznaky prasklého žaludečního vředu (při kterém se vyskytuje natrávená, tedy černá krev ve stolici). Nutnost užít velký počet tablet za den je limitujícím faktorem též pro léčbu dětí.

Kloroxin – střevní desinficiens, které působí proti bakteriím, kvasinkám, prvokům. Není vhodný pro těhotné, kojící a děti do 40 kg. Podává se jedna tableta 3xdenně, pokud se potíže do tří dnů nezlepší, je nutné vyhledat lékaře.

Saccharomyces boulardii  kvasinky, které dokáží dočasně zastoupit funkci přirozené střevní mikroflóry, brání střevo proti virům a bakteriím. Často se používají jako prevence cestovatelských průjmů nebo při léčbě antibiotiky - jejich výhodou je, že mají odlišnou buněčnou stavbu než bakterie a nejsou tedy degradovány antibiotiky. Pro nedostatek zkušeností nejsou doporučeny pro těhotné a kojící, ale mohou je užívat děti (přípravek je obvykle ve formě tobolek, jejich obsah lze dětem vysypat do jídla nebo nápoje.

Eubiotika – produkty metabolismu zdraví prospěšných bakterií, které za normálních podmínek osidlují střevo a brání růstu patogenů. Přípravky s jejich obsahem podporují růst tělu vlastních bakterií, upravují pH, snižují nadýmání, normalizují narušenou střevní peristaltiku (lze je tedy použít při průjmu i zácpě). Jsou vhodné při všech typech průjmů, i u dětí a těhotných a kojících žen

Loperamid – zahušťuje stolici a snižuje její častost, tím omezuje dehydrataci a ztrátu iontů. Nepůsobí proti invazivnímu infekčnímu průjmu, pouze zastavuje pohyb střeva. Neměl by se proto dávat u průjmu se současným výskytem horečky či zvracení. Dávkuje se na začátku 4 mg (u nás jsou dostupné přípravky o síle 2 mg v tobolce, na začátku tedy 2 naráz) a pak po každé řidší stolici další 2 mg. Loperamid není vhodný pro děti mladší 6 let, těhotné a kojící.

Tanát želatiny vytváří ochranný film ve střevě a tím jej chrání před působením toxinů, zamezuje místním zánětlivým procesům a urychluje vyloučení škodlivin z těla. Lze jej užít i u těhotných, kojích a malých dětí, protože působí mechanicky a nevstřebává se.

Doplňky stravy při podpůrné terapii průjmu

Při lehčích formách průjmu, jako vhodný doplněk k terapii a při prevenci průjmu lze užít přípravky s obsahem probiotických kultur, které obnovují a harmonizují střevní mikroflóru, upravují zažívání a posilují imunitní systém. Na trhu jsou dostupné ve formě kapslí, sáčků, jako součást funkčních potravin (vláknina, kaše). Pro děti pak existují kapky, sirupy, cucací pastilky a ochucené tablety.

Kdy k lékaři?

Pokud příznaky průjmu trvají více než týden.

Při věku pacienta nad 60 let, zvláště u chronicky nemocných.

Při výrazném (nechtěném) úbytku na váze.

Při pozitivní rodinné anamnéze (karcinom v rodině, hypertyreóza, ...).

Pokud je začátek potíží ve vyšším věku.

Průjem u malých dětí.

Pokud je zároveň přítomno závažné onemocnění srdce, plic, cukrovka, střevními záněty, selhání ledvin.

V těhotenství a kojení.

Pokud jsou přítomny varovné příznaky jako teplota nad 39 °C, neschopnost příjmu tekutin, stolice s hlenem nebo krví, tuk ve stolici (steatorea), zelená stolice, silné bolesti břicha, omdlévání, nedávný návrat z tropické a subtropické oblasti, krev ve stolici, průjem doprovázený výrazným zvracením.


Markéta MÉSZÁROSOVÁ, lékárník
Poradna on-line
www.DocSimon.cz
Téma bylo zpracováno bez nároku na úplnost.
Téma bylo zpracováno dle nejlepšího vědomí a svědomí autora na základě dostupných relevantních vědeckých informací.

Tuto poradnu on-line provozuje společnost ČESKÁ LÉKÁRNA HOLDING, a.s.